___________________________________________________________________
××× تذکر:این مقاله توسط وبلاگ هوانورد (newcoy.persianblog.ir) گردآوری و تنظیم شده و هرگونه بازنشر آن مشروط به ذکر نام و لینک "وبلاگ هوانورد" می باشد.
___________________________________________________________________
مراسم رونمایی از جنگنده جدید ایرانی با نام قاهر 313 صبح امروز (14 بهمن ماه 1391) در پایگاه یکم شکاری مهرآباد برگزار شد. محمود احمدینژاد رئیس جمهوری اسلامی ایران در این مراسم گفت: هواپیمایی که شما هماکنون شاهد آن هستید یک هواپیمای شکاری بمبافکن است که اصل طراحی و ساخت آن توسط متخصصان ایرانی انجام شده است و دارای ویژگیهای بسیار برجستهای است.
رئیسجمهور ادامه داد: این هواپیما در ردیف پیشرفتهترین هواپیماهای روز دنیا قرار دارد و هم اکنون که با خلبان آزمایشی این هواپیما صحبت کردیم از عملکرد پروازی این هواپیما به عنوان یک متخصص اظهار رضایت کرده و آن را عالی عنوان کرد.
احمدینژاد گفت: خلبانی که چندهزار ساعت پرواز در سابقه کاری خود داشته است، به عنوان یک متخصص، از عملکرد این هواپیما بسیار راضی است.
جنگنده قاهر از نمای جانبی (شکل نامتعارف بالها در نگاه اول قابل تشخیص است)
جنگنده قاهر از نمای روبرو (سطوح شیبدار بدنه به منظور کمک به کاهش بازتاب راداری و ورودیهای هوای نسبتا کوچک هواپیما در تصویر مشخص است)
سردار سرتیپ پاسدار احمد وحیدی در حاشیه مراسم رونمایی از جنگنده «قاهر 313» در جمع خبرنگاران، با تبریک این موفقیت بزرگ که به گفته وی در راستای تحقق فرامین فرمانده کل قوا به منصه ظهور رسیده است، اظهار کرد: کلیه مراحل طراحی و ساخت جنگنده بومی قاهر 313 توسط دانشمندان و متخصصان اقتدارآفرین سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع انجام شده است.
وحیدی در تشریح ویژگیهای این جنگنده گفت: این جنگنده پیشرفته با مشخصات ظاهری منحصر به فرد، دارای سطح مقطع راداری بسیار کم و همچنین قابلیت انجام عملیات پروازی در ارتفاع پست است. وی، بهرهگیری از مواد پیشرفته در ساخت هواپیما و سیستمهای الکترواویونیک پیشرفته را از دیگر ویژگیهای جنگنده قاهر 313 برشمرد.
وزیر دفاع با بیان اینکه "این جنگنده توانایی حمل تسلیحات پیشرفته بومی را دارد و از قدرت تهاجمی بالا برخوردار است"، گفت: جنگنده قاهر حقیقتا نمادی برجستهای از نبوغ، خلاقیت و جسارت فرزندان برومند و برنادل ملت ایران در وزارت دفاع است. وی، قابلیت نشست و برخاست با طول باند کوتاه و تعمیر و نگهداری آسان و سریع را از دیگر ویژگیهای هواپیمای قاهر 313 عنوان کرد.
وزیر دفاع همچنین با بیان اینکه "فرم این هواپیمای جنگنده، فرمی بدیعی و شکل آن تازه است"، تاکید کرد: این جنگنده با جنگندههای پیشرفته دنیا از نظر فرم و شکل رقابت میکند. وی با بیان اینکه "ما قدرت تولید سریع این جنگنده را داریم و میتوانیم به اندازه کافی و در زمانهای کوتاه و در صورت نیاز آن را تولید کنیم"، گفت: مدت کمی برای طراحی و ساخت این جنگنده به کار گرفته شد و این نشان از توان بالای متخصصان و دانشمندان ایران زمین دارد.
وزیر دفاع در ادامه سخنان خود به زمان صرف شده برای طراحی و ساخت جنگنده قاهر 313 اشاره کرد و افزود: مدت کمی برای طراحی این جنگنده به کار گرفته شده است و این نشان از توان بالای متخصصان ملت ایران دارد.
وی در پایان در پاسخ به این پرسش که "آیا جمهوری اسلامی ایران برنامهای برای صادرات این هواپیمای جنگنده دارد؟"، اظهار کرد: این جزو برنامههای بعدی خواهد بود.
نمای هواپیما از پشت (خروجی موتور در تصویر دیده می شود)
بدنه زیرین هواپیما و ارابه های فرود
"سردار احمد وحیدی" همچنین امروز در مصاحبه با شبکه العالم اظهار داشت: همه قسمتهای این هواپیما به دست مهندسان ایرانی صنایع هوایی ساخته شده و این جنگنده در برخی جهات بی نظیر است و به شکلی طراحی شده که بتواند مأموریتهای خود را به آسانی و براساس آنچه که ضرورت اقتضا می کند، انجام دهد.
وی افزود: این جنگنده همچنین از سامانه های الکترونیکی جدیدی برخوردار است و می تواند در سطوح پایین پرواز کند و رادار گریز است. سردار وحیدی اظهار داشت، قاهر 313 قدرت مانور بسیار زیادی دارد، و می تواند با سرعت زیاد به اهداف خود برسد و همچنین در عین حال دور شود.
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با اشاره به قابلیت حمل سلاح توسط این هواپیما گفت: ویژگیهای این جنگنده، آن را به یک هواپیمای پیشرفته تبدیل کرده است.
وی تاکید کرد: ما توان تولید انبوه این هواپیما را داریم و در مدت کوتاهی این هواپیمای جنگی را در خدمت نیروهای مسلح ایران قرار خواهیم داد.
نمایی از کاکپیت جنگنده با کاناپی باز
نمایی از کاکپیت جنگنده با کاناپی بسته
جنگنده قاهر ۳۱۳ چه ویژگیهایی دارد؟
رونمایی از طرح جنگنده بومی قاهر 313 در نخستین ساعات صبح امروز (شنبه 14 بهمن 1391) را میتوان مهمترین خبر صنعت هوانوردی ایران در سالهای اخیر دانست. موضوعی که به خودی خود از گام بلند صنعت هوانوردی ایران برای شکستن مرزهای پیشین خود خبر میدهد. اگرچه هنوز اطلاعات چندانی از طرح مفهومی این هواپیما منتشر نشده اما بر اساس شکل ظاهری آن میتوان حدسهایی زد.
هواپیمایی که امروز پس از روزها انتظار با نام قاهر 313 رونمایی شد، جنگنده نسبتا ریزنقشی است تک موتوره، بدون دم افقی و دارای کاناردها (پیشبالها)ی بزرگ که کمی جلوتر از بال نسبتا کوچک جنگنده، جای گرفتهاند. بال هواپیما در وضعیتی تقریبا هم تراز با کاناراد در دو سوم عقب بدنه جای گرفته و شاید مهمترین چیزی که در نخستین نگاه نظر هر بینندهای را به خود جلب میکند، شکستگی قسمت جلویی بال از نقطهای حدودا موازی با لبه کانارادهاست. استفاده از این پیکرهبندی بال در عرف طراحی در مقابل فدا کردن قسمتی از نیروی برای هواپیما به ثبات جانبی آن کمک میکند. البته این موضوع تعداد جایگاه جنگافزارهای خارجی را نیز محدود میکند.
نیمرخ هواپیما به وضوح شبیه هیچ هواپیمای پنهانکار آشنایی که قبلاً دیدهایم نیست؛ با این حال طرح کلی آن از بعضی جهات یادآور پیکرهبندی طرح مفهومی ایکس 36 شرکت مکدانل داگلاس است که در اواخر دهه 1990/1370 برای آزمایش پرواز بدون استفاده از سطوح متحرک زیاد مورد آزمایش قرار گرفته بود. این موضوع در طرح قاهر 313 نیز مشهود است.
سکان عمودی
پانل کاکپیت
هواپیما سطوح متحرک زیادی ندارد. بجز سطوح متحرک منفرد بالها، کاناراد ثابت هواپیما نیز سطوح متحرک خاص خود را دارد. این هواپیما برخلاف طرح ایکس36 به دو دم عمودی بزرگ اما باریک مجهز است که با زاویه حدودی 30 درجه (کمتر یا بیشتر) نسبت به خط عمودی روی بدنه جای گرفتهاند. هواپیما به وضوح نیم رخی باریک دارد که تلاش شده خصوصیات پنهانکاری در آن رعایت شود. طرح شکستگیهای زاویهدار روی بدنه و دماغه نشانگر همین موضوع هستند که البته در عین حال در چند مورد میتوان سوالاتی را نیز مطرح کرد.
سطح زیرین هواپیما کاملا مسطح است و با توجه به محدودیت زوایای تصاویر در مورد وضعیت محفظههای جنگافزار هم هنوز نمیتوان صحبتی کرد. هواپیما احتمالا طولی حدود 14 متر دارد و فاصله دو سر بال آن نیز 8 متر یا کمتر است.
همانطور که اشاره شد، این هواپیما تک موتوره است و ورودیهای هوای کوچک موتور را نیز میتوان در دو سوی کابین خلبان پیدا کرد با این حال هنوز اطلاعات خاصی در مورد موتور انتخابی برای جنگنده منتشر نشده است.
در حال حاضر هر نوع تحلیل عمیقتر نیازمند زمان و همچنین انتشار اطلاعات بیشتری است که امیدواریم در روزهای اینده شاهد آن باشیم.
ببینید >>> فیلمی از پرواز جنگنده قاهر 313
__________________________________________________________
منابع:
گردآوری و تنظیم: وبلاگ هوانورد (کاوه)