___________________________________________________________________
>> تذکر مهم:هرگونه برداشت از مطالب وبلاگ هوانورد، مشروط به درج نام و لینک هوانورد (newcoy.persianblog.ir) می باشد. بازنشر بدون رعایت این موارد شرعاً و اخلاقاً مجاز نمی باشد.
___________________________________________________________________
میلان یک موشک میان برد و قابل حمل ضد زره است که توسط کمپانی یورومیسایل (Euromissile) تولید شدهاست. این شرکت در فرانسه واقع است. یورومیسایل در واقع کنسرسیومی است که توسط شرکت هوا و فضای دایملر کرایسلر آلمان و شرکت هوا و فضای ماترا از فرانسه تشکیل شدهاست. این موشک برای اولین بار توسط شرکت ماترا توسعه یافت. این سیستم همچنین به صورت تحت لیسانس توسط بهارت دینامیک هند نیز تولید می شود.
این سامانه ضدزره در ابتدا برای ارتش فرانسه و آلمان توسعه داده شد و از سال ۱۹۷۲ تا کنون، بیش از ۳۶۰۰۰۰ فروند موشک و ۱۰۰۰۰ واحد پرتاب ساخته شده است. میلان در ۴۳ کشور در دنیا در خدمت بودهاست.
سامانه موشکی میلان از دو بخش موشک انداز و موشک تشکیل میشود. حمل و نقل مدل اولیه میلان به وسیله نفر صورت میگرفت اما نمونههای بعدی آن روی خودروهای زرهی و غیر زرهی نیز مستقر شد.
نمونههای مختلفی از این موشک تولید شده است که عبارتند از:
Milan-۱,Millan-۲,Milan-۲T,Milan-۳,Milan-ER
ارتش انگلستان در جنگ فالکند از موشک میلان با موفقیت زیاد برای انهدام پناهگاهها زیر زمینی آرژانتین استفاده کرد. انگلستان در اواخر سال ۲۰۰۱ با هدف انجام آزمایشهای موشکی تعدادی از سامانههای موشکی را خریداری کرد. دو سامانه موشکی هدایت شونده ضد تانک جاولین و گیل تنها رقبای میلان هستند که دولت انگلیس آنها را برای تجهیز ارتش و لشکر زرهی پیاده نظام خود انتخاب کردهاست.
میلان افزون بر تانکهای رزمی میتواند هدفهای دیگری همچون انواع هدفهای ثابت در میدان نبرد را مورد حمله قرار دهد. در جنگ سال ۱۹۸۷ بین دو کشور چاد و لیبی ۱۲ فروند موشک میلان که کشور چاد آنها را بر روی کامیونهای سبک تویاتا سوار کرده بود به تنهایی پاسخگوی بیش از ۶۰ دستگاه تانک T-۵۰ و T-۶۰ لیبی بودند.ارتش مصر نیز در سال ۱۹۷۳ از این موشک در جنگ علیه اسرائیل استفاده کرد.
ویژگیهای مدلهای مختلف موشک میلان
مدل پایه:
میلان از هدایت نیمه خودکار فرمان به خط دید برخوردار است. کنترل موشک از طریق بردار رانش (نازلهای متحرک موتور برای تغییر جهت بردار رانش) انجام میشود و موشک نیز به تجهیزات نشانه روی حساس فروسرخ مجهز است. سامانه ردیابی فروسرخ با همکاری مشترک دو کشور فرانسه و آلمان ساخته شدهاست. زمانی که موشک پرتاب میشود چهار بالک انتهایی آن باعث حرکت موشک حول محور افقی و تثبیت آن در حین پرواز میشود. موشک انداز و تجهیزات نشانه روی با هم هستند و در پرتابهای زمینی این مجموعه روی یک سه پایه قرار میگیرد.این مکانیزم باعث میشود که بتوان موشک میلان را از روی تجهیزات و خودروهای نیمه زرهی نیز شلیک کرد. آماده کردن موشک میلان برای شلیک آسان است. هنگام شلیک موشک تیر انداز فقط علامت نشانه روی خود را روی هدف نگه داشته و بقیه کارها به صورت خودکار توسط سامانه هدایت نیمه خودکار فرمان به خط دید انجام میشود.
موشک Milan-۲:
این موشک که نسل دوم موشک میلان محسوب میشود در سال ۱۹۸۳ طراحی و یک سال بعد در خط تولید قرار گرفت و در سال ۱۹۸۴ به خدمت ارتش کشورهای فرانسه، آلمان و انگلیس در آمد. در سال ۱۹۸۵ آمریکا این سامانه موشکی را مورد ارزیابی قرار داد.
سرجنگی میلان 2 از نوع خرج گود است که توانایی نفوذ به زرههای کامپوزیتی و پیشرفته را داراست. موشک میلان ۲ نسبت به موشک پایه دارای توانایی نفوذ بیشتری است. این ویژگی به خاطر پراپ دماغه موشک است که موجب افزایش فاصله دورایستایی موشک شدهاست. موشک میلان ۲ دارای هدایت نیمه خودکار فرمان به خط دید با استفاده از سیم است. بیشینه برد موشک ۲۰۰۰ متر و کمینه برد ۲۵ متر است. موشک با سرعت متوسط ۷۲۰ کیلومتر در ساعت در ۱۲/۵ ثانیه به بیشینه برد خود میرسد. این موشک دارای طول ۹۱۸ میلیمتر، قطر ۱۲۵ میلیمتر و وزن ۶/۷۳ کیلوگرم است. امکان شلیک تا ۳ گلوله در دقیقه با لانچر این موشک فراهم است. سرجنگی موشک به وزن ۲/۷۰ کیلوگرم و قطر ۱۱۵ میلیمتر است که دارای ۱/۷۹ کیلوگرم ماده شدیدالانفجار و قدرت نفوذ ۲۵۳ میلیمتری در زرهاست.
موشک Milan-۲T:
در سال ۱۹۶۸ Milan-۲T در مسیر توسعه قرار گرفت .در سال ۱۹۹۱ Milan-۲T که دارای سرجنگی خرج گود دو مرحلهای بود به خدمت ارتش فرانسه و آلمان در آمد. از این موشک برای انهدام اهدافی که به وسیله زره واکنشی انفجاری محافظت میشوند استفاده میشود.
موشک Milan-۲ER:
این موشک که برد آن به ۳۰۰۰ متر افزایش یافته و جدیدترین نسل میلان محسوب میشود با همکاری فرانسه و هندوستان تولید شده و از قابلیتها و برد بیشتر برخوردار است. سرجنگی آن میتواند تا ۱۰۰۰ میلیمتر در زره واکنشگر انفجاری نفوذ کند. قدرت نفوذ آن در بتون مسلح نیز ۳ متر است. برای این موشک یک موضع شلیک دیجیتالی جدید طراحی و ساخته شدهاست. در این موضع شلیک یک تصویربردار حرارتی یک پارچه به همراه یک خروجی ویدیویی وجود دارد که موجب میشود موقعیت تیرانداز و موشک انداز از هم فاصله پیدا کند. وزن لانچر این موشک کمتر از ۴۵ کیلوگرم است.
موشک میلان ER:
نسل جدید سلاح پیاده نظام برای حمایت آتش تاکتیکی و دقیق نزدیک عملیات رزمی است. کارآیی این نسخه از میلان در عمل اثبات شده و فوق العاده قابل اعتماد است. در حال حاضر این موشک در بیش از ۴۰ کشور در سراسر جهان در خدمت است. این سامانه برای جنگهای شبکه محور (NCW) آینده سیستمی مناسب است.
میلان ER با حفظ تمام عملکرد و ویژگیهای عملیاتی خانواده میلان (ارگونومی، قابلیت اطمینان، دقت، استحکام و انعطاف پذیری تاکتیکی) شامل بروزرسانیهایی شدهاست. همچنین دارای فن آوریهای نسل آینده برای پاسخگویی به نیازهای جدید در میدانهای جنگ است. این فن آوریهای جدید شامل بروز رسانیهایی از جمله استفاده از سر جنگی پیشرفته و سیستم نیروی محرکه پیشرفته تر است که موج بهبود در مانورپذیری و و برد عملیاتی می شود. موشک دارای سرعت ۲۰۰ متر در ثانیه، برد ۴۰۰ تا ۲۰۰۰ متر و سرجنگی دو مرحلهای ضد زره با قدرت انفجاری بسیار بالا است. موشک به طول ۱/۲ متر، وزن ۷/۱ کیلوگرم، قطر 125/0متر دارای پیشرانه راکتی با سوخت جامد است. سامانه پرتاب و تجهیزات نشانه روی این موشک با هم بوده و در پرتابهای زمینی این
تمام سامانههای پرتاب موشک میلان را میتوان به سامانههای پرتاب میلان ۳ ارتقاء داد و از آن برای شلیک گونههای مختلف موشک میلان استفاده کرد. موشک برای شلیک به دو خدمه نیاز دارد: یکی تیرانداز که سه پایه شلیک را حمل میکند و دیگری کمک تیرانداز یا بارگذار موشک که دو موشک را با خود حمل میکند. شلیک موشک در وضعیت عادی به این صورت است که تیرانداز علامت دوربین را روی هدف قرار داده و دکمه شلیک را فشار میدهد. موشک از داخل لوله پرتاب شلیک میشود و خود لوله پرتاب نیز پشت موشک انداز پرتاب میشود. پس از آن میتوان موشک را دوباره بارگذاری کرد. در مرحله اول پیشرانش (به مدت ۱/۵) موشک از داخل موشک انداز تا فاصله تقریبا ۳ متری پرتاب می شود و در مرحله دوم پیشرانش (به مدت حدود ۱۱ ثانیه) موشک به سرعتی فراتر از ۲۰۰ متر بر ثانیه و بیشینه برد ۲ کیلومتر برای یک زمان پرواز ۱۲/۵ ثانیه دست می یابد.
پس از شلیک موشک بالکهای موشک باز شده و موشک را در وضعیت ثابت قرار میدهند. وقتی موشک از دید تیرانداز ناپدید میشود، تیرانداز با نگه داشتن علامت + دوربین که در طول پرواز موشک روی هدف متمرکز است کار ردگیری هدف را به آسانی دنبال میکند. در طول پرواز به منظور برخورد نکردن با موانع، موشک به صورت خودکار ۰/۵ متر بالاتر از دوربین حرکت میکند. به محض برخورد موشک با هدف حتی در زاویههای بالا یعنی تا زاویه ۸۰ درجه مواد انفجاری آن آتش میگیرد.
مزایا و قابلیتهای موشک میلان
◊ میتواند توسط ۲ نفر راه اندازی و پرتاب شود. ◊ مقاوم در برابر اقدامات متقابل ◊ قابل اعتماد (۹۵ ٪ بر خورد در ۱۰۰٫۰۰۰ شلیک ◊ قابل کاربرد در برابر همه اهداف زمینی ◊ نسخه جدید میلان ۳ ارتقا داده شده برای نابود کردن دقیقتر و مقاوم در جمینگ ◊ دقت، قابلیت اطمینان، انعطاف پذیری تاکتیکی، سهولت آماده سازی برای شلیک ◊ در اختیار داشتن ۷۵٪ بازار تسلیحات ضد تانک
کاربران
افغانستان،الجزایر، استرالیا، برزیل، بوسنی و هرزگوین، بلژیک، چاد، اکوادور، استونی، قبرس، مصر، فرانسه، آلمان، سوریه، یونان، هند، ایرلند، ایران، عراق، ایتالیا، کنیا، لبنان، لیبی، مکزیک، پاکستان، پرتغال، چین، روسیه، سنگاپور، آفریقای جنوبی، اروگوئه، مراکش، اسپانیا، ترکیه، انگلیس
مشخصات موشک میلان 3
پهنا: 125 میلی متر
طول: 1/2 متر
وزن: 7 کیلوگرم
پیشرانه: راکتی با سوخت جامد
سیستم هدایت: نیمه خودکار سیمی
سرعت: 200 متر بر ثانیه
برد: 400 تا 2000 متر
کاربری: موشک ضد تانک
خاستگاه: فرانسه / آلمان
سازنده: Bharat Dynamics و MBDA
زمان طراحی: دهه 70 میلادی
دوره تولید: از 1972
ورود به خدمت: 1972
_____________________________________________________
منابع:
newcoy.persianblog.ir (وبلاگ هوانورد)
ویکیپدیا