____________________________________________________________________
تذکر:این مقاله توسط وبلاگ هوانورد (newcoy.persianblog.ir) گردآوری و تنظیم شده و هرگونه بازنشر آن مشروط به ذکر نام و لینک "وبلاگ هوانورد" می باشد.
____________________________________________________________________
با توجه به شواهد و قراین موجود به نظر می رسد حمله آمریکا به سوریه اجتناب ناپذیر است، مگر آنکه اتفاقات جدید و غیر منتظره ای معادلات موجود را بر هم زند. به این بهانه وبلاگ "هوانورد" بر آن شد تا فهرستی از جنگ افزارهای اصلی که ارتش آمریکا در حمله احتمالی به سوریه به کار خواهد برد را مورد بررسی قرار دهد.
1- موشک کروز تاماهاوک
موشکهای کروز توماهاوک به احتمال فراوان در آغازین ساعات نبرد، نقش اصلی را ایفا خواهند کرد. موشک کروز توماهاک، موشکی مادون صوت برای حمله و هدف قرار دادن اهداف در روی سطح زمین است که قادر به انجام ماموریت در تمام شرایط آب و هوایی، با برد 1100 کیلومتر و دقت 10 متر در حمله به اهداف است. این موشک با برد زیاد و ارتفاع کم پرواز به سوی اهداف، قابلیت شلیک از زیر دریایی را نیز داراست. این نمونه موشک بعد از تغییر و بهینه سازی های مختلف در حال حاضر توسط شرکت ریتون و با مشارکت مک دانل داگلاس تولید می شود.
موشک توماهاک توسط نیروی دریایی آمریکا مورداستفاده قرار می گیرد. در حال حاضر نمونه های مختلفی از آن مورد کاربرد است که تفاوت آنها بیشتر در کلاهک و سر جنگی متفاوت است که شامل نمونه TLAM-C (نمونه متعارف آن و برای هدف قرار دادن اهداف زمینی) و نمونه TLAM-D (که از سر جنگی خوشه ای استفاده می کند) و نمونه TLAM-A و TLAM-N (مجهز به کلاهک های هسته ای) می باشد. از دیگر مدل های این موشک TASM است که به عنوان یک موشک ضد کشتی مورد استفاده قرار می گیرد .
موشک توماهاک مجهز به سیستم موقعیت یاب جهانی GPS شده است که می تواند اهداف را با دقت بیشتری مورد حمله قرار دهد. مهمترین بهینه سازی صورت گرفته بر روی موشک توماهاک افزودن یک مرکز فوق پیشرفته برای مبادله اطلاعات با سایر مراکز اطلاعاتی میدان جنگ مانند هواپیماهای آواکس و بدون سرنشین و کشتی ها و ماهواره ها و حتی سربازان و تانک ها در میدان نبرد است که موشک را قادر می سازد با این مراکز تبادل اطلاعات داشته باشد و در شناسایی و حمله به اهداف با دقت بیشتری عمل کند.
این موشک در کنار این تجهیزات پیشرفته به یک دوربین تلویزیونی هم مجهز است که با ارسال تصاویر به مرکز فرماندهی به فرماندهان اجازه میدهد تا اهداف را مشاهده و یکی از آنها را برای نابود کردن به وسیله موشک انتخاب کنند . سیستم GPS موشک توماهاک میتواند موقعیت 16 هدف را در حافظه خود نگهداری کند که موقعیت این اهداف می تواند قبل از شلیک و یا بعد از شلیک توسط مرکز فرماندهی و یا ماهواره ها و هواپیماهای بدون سرنشین یا دیگر شبکه های اطلاعاتی پنتاگون در اختیار موشک قرار گیرد.
2- بمب افکن B-2
هواپیمای بی 2 ملقب به روح، بمب افکنی چند ماموریته است که قادر به حمل بمب های معمولی و اتمی می باشد. این هواپیما، دارای قدرت آتش یا رهاسازی بمب به میزان بسیار زیاد و در هر مکانی از جهان است که حتی دفاعهای زمینی بسیار نیرومند نیز به سختی حریف آن می شوند.
این هواپیما در مقایسه با دیگر بمب افکن های عمده آمریکایی مانند بی 52 و بی 1 بی، قابلیت انعطاف پذیری و موثر بودن بیشتری را داراست و یکی از قابلترین گونه ها در میان بمب افکن های سرنشین دار به شمار می رود. مهمترین ویژگی این بمب افکن، پنهان کاری و مخفی بودن آن از دید رادار است که توانایی بی نظیری در انهدام ارزشمند ترین پایگاه های دشمن حتی در قلب پدافند های هوایی بسیار سنگین به این هواپیمای بمب افکن می دهد. ویژگی های پنهان کاری، آیرودینامیکی و توانایی حمل مقدار زیادی تسلیحات، این بمب افکن را از سایر بمب افکن های موجود در خدمت متمایز و جدا می سازد. بدین وسیله، این هواپیما قادر است به دور از ترس از شناسایی به وسیله رادار دشمن، در ارتفاعات بالا به عملیات و تجسس پرداخته و آزادی عمل فوق العاده ای نیز داشته باشد.
همچنین این هواپیمای بمب افکن، به عنوان یک هواپیمای میان قاره ای شناخته می شود، چرا که برد بدون سوخت گیری آن حدود 9.600 کیلومتر بوده و در صورت سوخت گیری هوایی مجدد، دارای برد نامحدود گشته و توانایی سفر به هرجایی در دنیا را خواهد داشت. این هواپیما، به صورت مشترک توسط شرکت های مشهور آمریکایی نورث روپ گرومن، بوئینگ، هیوز و لینک دیویژن طراحی و ساخته شده است.
این بمب افکن، با وجود پیچیدگی نسبی بیشتر نسبت به اسلاف خود، تنها دارای دو خدمه در مقابل برای مثال پنج خدمه برای هواپیمای بی 52 است که خود نکته ای قابل توجه است. مهم ترین عملیات این هواپیما به زمانی باز می گردد که در عملیات آمریکا بر ضد صربها، این هواپیما از ایالت میسوری آمریکا برخاسته و پس از بمباران کوزوو در شرق اروپا، با موفقیت به همان نقطه مراجعت نمود.
3- جنگنده-بمب افکن F/A-18
F/A-18 موسوم به Hornet (به معنی زنبور سرخ) جنگندهای است دو نفره، دو موتوره وچندمنظوره که میتواند هم از روی ناوهای هواپیمابر عمل کند و هم از پایگاههای زمینی.
برای F/A-18 انبوهی از ماموریتهای گوناگون تعریف شده است: ایجاد برتری هوایی، اسکورت جنگندهها، خنثی سازی دفاع هوایی دشمن، عملیات جاسوسی و اکتشافی، هدایت عملیات هوایی، پشتیبانی دور و نزدیک هوایی و قابلیت عملیات در شب.
F/A-18 به وسیلة سیستم دیجیتالی پرواز با سیم (Fly Bye Wire or FBW) کنترل میشود که این امر کیفیت بسیار خوبی را در هدایت هواپیما سبب میشود و موجب میشود خلبان با سهولت بیشتری به هدایت جنگنده بپردازد. این سیستم به هنگام مانورهای سنگین، به خلبان اجازه میدهد تا تمرکز خود را بر روی عملیات و استفاده از تسلیحات از دست ندهد.
نسبت کشش به وزن این هواپیما در حالت خشک (بدون پسسوز) نیز فوقالعاده است و این جنگنده در هنگام برخورد با دشمن، از توانایی خوبی در استفاده از قدرت بالای موتور در حالت بدون پسسوز پیدا میکند.
قدرت بالای این جنگنده که توان خوبی در خارج شدن از مهلکه را میدهد، مورد تایید اغلب خلبانان هورنت است. در طی سالها عملیات و تجربه، F/A-18 ثابت کرده است که بهترین جنگنده تاکتیکی برای ناوهای هواپیمابر است. F/A-18 دارای شاخصههای نظامی مورد علاقه فرماندهان نیروی دریایی ایالات متحده است. F/A-18 اغلب ماموریتهای خود را در یوگوسلاوی و عراق با موفقیت به انجام رسانده است و تنها نقصان این جنگنده، کمبود سوخت جهت مداومت پروازی بیشتر است.
4- جنگنده F-15
جنگنده F-15 ساخت شرکت مک دانل داگلاس قادر است به شایستگی از عهده هر گونه جنگ هوایی برآید، خواه این نبرد یک نبرد نزدیک (Dog Fight) باشد خواه یک نبرد دور یا ماورای دید بصری (BVR). اگرچه استفاده از فلز تیتانیوم که به مراتب از فولاد سبک تر و مقاوم تر است و همچنین به کاربردن دریچه های ورودی موتور متغیر، اجازه دستیابی به سرعت های بالای 2.5 ماخ را به اف-15 می دهد، اما پرواز با این سرعت در حالی که هواپیما به طور کامل با تسلیحات مختلف لود شده است مشکلاتی را برای ادامه پرواز به وجود می آورد. بدین ترتیب، سرعت هواپیمای اف-15 در حالت مسلح به 1.78 ماخ محدود شده است و کامپیوتر های کنترل کننده سرعت، اجازه دستیابی به سرعت های بالاتر را به خلبان نمی دهند.
طراحی هواپیمای اف-15، انقلابی در در طراحی کاکپیت هواپیماهای جنگنده به شمار می آمد. این هواپیما با در اختیار گذاشتن کاکپیتی وسیع، دید بسیار عالی را برای خلبان فراهم آورده و نشان دهنده ها در بهترین وضعیت ممکن برای راحتی خلبان در جای خود قرار داده شده اند. مدل C این هواپیما توانایی حمل دو مخزن سوخت اضافه در زیر هواکش موتورها را نیز داراست که به نوبه خود، تاثیر بسزایی در افزایش برد این هواپیما در یک پرواز بدون سوخت گیری هوایی داشته است. جالب اینجاست که این هواپیما با سوخت گیری هوا به هوا می تواند مدت 15 ساعت تمام به انجام ماموریت به پردازد.
گفتنی است که اف-15، به داشتن محکم ترین بدنه جنگنده در دنیا مشهور است، چرا که بدنه ی این هواپیما در مانورهای جی شدید، می تواند تا بالای 9 جی یا 9 برابر شتاب جاذبه زمین را تحمل کند.
اف-15، در جنگ عراق در سال 1991، نقش عمده ای را در بمباران اهداف معین شده بازی کرد. گفته می شد در آن زمان تنها دو هواپیما با آسودگی کامل به انجام عملیات بر فراز عراق می پرداختند: یکی هواپیمای F-117 که یک هواپیمای مخفی از دید رادار بود و دیگری اف-15 استرایک ایگل که به دلیل مانور پذیری و چالاکی بی حد و مرزش، به راحتی می توانست پس از انجام عملیات، منطقه نبرد را ترک کرده و بدون هیچ آسیبی به پایگاه بازگردد.
5- جنگنده چندمنظوره F-16
هواپیمای اف-16 فایتینگ فالکون، ساخت شرکت جنرال داینامیکز، جنگنده ای در کلاس کوچک و چند ماموریته می باشد که توانایی حمله به اهداف هوایی و نیز حملات هوا به زمین علیه تجهیزات زمینی برای مثال تانک ها و زره پوش های دشمن را به طور کامل و بهینه داراست.
فالکون در حقیقت آمیزه ای از هزینه نگهداری اندک و همچنین کارایی تسلیحاتی و تهاجمی بالاست. با سوخت داخلی کامل، فالکون قادر به تحمل 9 برابر شتاب گرانشی زمین یا همان شتاب جی است که در مقابل مقدار حداکثر 4 جی برای به طور مثال رهگیر میگ 25، عددی بسیار مطلوب است.
در یک نبرد هوایی نزدیک، مانورپذیری باورنکردنی فالکون مزیت زیادی به آن می بخشد. رادار پیشرفته این هواپیما قادر به تشخیص اهداف در هر شرایط آب و هوایی و هر ساعت از شبانه روز بوده و حتی می تواند اهدافی را که برای جلوگیری از دید رادار در ارتفاع فوق العاده پایین پرواز می کنند، شناسایی نماید.
در کاکپیت این هواپیما، در تمامی نشاندهنده ها و دستگاه ها اصل صراحت و اختصار رعایت شده و اطلاعات مختصر و مفید دسته بندی می شوند. همچنین در این هواپیما سیستم HUD نیز به کار برده شده که تمامی اطلاعات پرواز را بر روی شیشه جلوی خلبان منعکس می سازد. کاناپی این هواپیما نیز از نوع حبابی بوده که دیدی بسیار عالی را از محیط اطراف برای خلبان فراهم می سازد که از این لحاظ بسیاری از خلبانان آن را به هلیکوپتر تشبیه می کنند.
6- بمب افکن B-52
هواپیمای بمب افکن B-52، بمب افکنی دور برد و در کلاس سنگین وزن است که می تواند گونه های مختلفی از ماموریت ها را به انجام برساند. این هواپیما قادر به پرواز در سرعت های بسیار بالا، البته زیر سرعت صوت و در ارتفاع بالغ بر 50,000 پا بوده و توانایی حمل بمب های هسته ای یا اتمی و همچنین بمب های معمولی را نیز دارد.
B-52 قادر به پرتاب و شلیک بیشتر سلاحهای موجود در زرادخانه نیروی هوایی آمریکاست. این بمب افکن استراتژیکی، دارای بردی برابر با 14,162 کیلومتر است که از این رو، هواپیمایی میان قاره ای محسوب می شود.
7- ناوشکنهای کلاس آرلی برک
در حال حاضر چهار ناوشکن کلاس «آرلی بروک» آمریکا در مدیترانه شرقی استقرار یافتهاند. این کشتیهای 154 متری به موشکهای کروز مجهز بوده و یکی از بزرگترین و مجهزترین ناوشکنهای آمریکایی به شمار میآیند.
«آرلی برک» اولین مدل از ناوهای آمریکایی است که در آنها برای محافظت در برابر تسلیحات هستهای، بیولوژیکی و شیمیایی از سامانههای پالایش هوا استفاده شده است.
8- ناوهای هواپیمابر
در حال حاضر دو فروند ناو هواپیمابر «یواسای هری ترومن» و «یواساس نیمیتز» آمریکا در منطقه حضور دارند. هردوی این ناوهای هستهای، برای ترتیب دادن حملات هوایی گسترده طراحی شدهاند، اما در صورتی که آمریکا تنها به حملات محدود بسنده کند، به نظر نمیرسد این ناوها در نبرد احتمالی در سوریه، وارد میدان شوند. این دو ناو با 330 متر طول و امکان حمل تا 85 جنگنده، جزو بزرگترین ناوهای هواپیمابر دنیا به شمار میآیند.
نکته پایانی
در هر گونه حمله احتمالی به سوریه، بار اصلی نبرد بر دوش موشکهای کروز و نیروی هوایی است. اصلیترین پایگاههای هوایی در منطقه که هواپیماهای نظامی آمریکا در آنها مستقر و در عملیات علیه سوریه قابل استفاده اند عبارتند از:
1- کویت: پایگاههای هوایی علی السالم و احمد الجابر
2- قطر: پایگاه هوایی العدید
3- بحرین: پایگاه هوایی شیخ عیسی، ضمنا ناوگان پنجم دریایی آمریکا نیز در بحرین مستقر است.
4- امارات متحده عربی: پایگاه هوایی الظفره
5- ترکیه: پایگاه هوایی اینجرلیک
6- سایر پایگاههای هوایی آمریکا،انگلیس و فرانسه در منطقه دریای مدیترانه
با توجه به مجاورت سوریه با دریای مدیترانه، آمریکا به لحاظ در اختیار داشتن پایگاههای متعدد هوایی در خاورمیانه و منطقه مدیترانه، برای حمله هوایی به سوریه (نسبت به حمله به عراق و افغانستان) دست بازتری خواهد داشت.
تسلیحات مورد استفاده آمریکا در درگیری احتمالی با سوریه به روایت اینفوگرافیک
_______________________________________________________________
منابع:
newcoy.persianblog.ir
khabaronline.ir
Farsnews.com
گردآوری و تنظیم:وبلاگ هوانورد (کاوه)